Видове мухи

Мухата се среща най-често по места, свързани с хора, техните животни и дейност

Кои са най-често срещаните видове мухи в България?

Домашна муха - борба с вредители

Домашна муха

Това може би е най-познатият представител мухи на света и в едно нормално семейство. Те могат да обитават най-различни места. Родината на мухите е Африка, но те се приспособяват лесно и издържат на изключително ниски температури, до -30 C, затова са толкова разпорстранен вид.

Главната лоша черта на домашната муха е преносимостта им на всякакъв вид болести. Те не хапят, но биват привлечени от всички видове храна, дори и отпадъци и разлагащи се органични субстанции. Храна за хора, храна за домашни любимци, храна за други животни, хранителни отпадъци, всичко разлагащо се включая и фекалии. На всички тези изброени материали, те се хранят и размножават. Една женска може да снесе едновременно от 10 до 150 яйца.

За съжаление мухите могат лесно да попаднат в помещенията на нашия дом. Можем да ги внесем ние или просто да попаднат през отворен прозорец.

Ако рядко отваряте прозорците вкъщи а виждате възрастен представител на домашна муха, то това е най-честият признак за активност и размножаване, а това е проблем.

Зелена муха - борба с мухите

Зелена муха

Всъщност, изключително красив представител на мухите. Зелената муха има металиков синьо-зелен цвят по тялото си. Среща се предимно там където има животни: ферми, конюшни, зоо кътове и др. Малко вероятно е да откриете зелена муха у дома, освен разбира се ако нямате кон вкъщи. Въпреки това, трябва да бъдете внимателни. Попаднали в затворено пространство, те всъщност ще се опитат да избягат, за да потърсят по-привлекателна среда.

Зелената муха обича откритите площи и зеленината. Но не на последно място обича мъртви или дори само ранени животни и разбира се изпражнения. Най-често тя може да зарази храната или мястото, където се приготвя такава, с паразити, вирусни инфекции и други неприятни неща от местата на които е била.

Един интересен факт, полезен за човечеството. Ларвите на зелената муха са изключително благоприятни за прилагане върху некротични рани, разбира се в контролирана санитарна среда. Също така ларвите отделят специално вещество за втечняване на храната, което е мощен антибиотик използващ се в медицината.

Плодова муха - пръскане срещу мухи

Плодова муха

Плодовите мушици са малък вид муха и предпочитанията им се различават от по-големите си представители. Те предпочитат да виреят по плодове и други захарни органични материали, където се хранят и размножават.

Най-често се срещат по овощните градини, зеленчукови градини, места с ферментиращи плодове/зеленчуци или техни остатъци, около кръчми и пивоварни.

Не бива да се подценява наличието на плодови мухи близо до вас. При заразяване, изядените плодове могат да доведат до сериозни стомашно-чревни неразположения.

Конска муха - борба с вредители

Конска муха

Конската муха е основен вредител по домашните животни и добитъка. Не бива да се бърка и да се мисли, че вреди само на конете. Женският и мъжкият екземпляр, всъщност се хранят различно. Докато мъжкият предпочита главно прашец и нектар, женската предпочита кръв.

Ухапването от конска муха е изключително болезнено в сравнение например с комар. За разлика от комара, конската муха няма „игла“, която пронизва кожата, а малки ножове, които функционират като ножици и директно режат кожата. Ухапването само по себе си не е опасно, но най-често предизвиква силен сърбеж и подуване. Важно е да се знае, че това не е алергична реакция, а токсична. Алергична реакция може да се появи при ухапване от пчели, оси, стършели. Ухапоното място е желателно да се почисти и дезинфекцира със спирт.

По възможност трябва да избягвате местата където се срещат конските мухи. Бъдете предпазливи, защото не знаете къде преди вас са пили кръв.

Най-активни са през топлите месеци и в светлите часове на денонощието. Препочитат влажни места и биват привлечени от тъмни обекти.

Оборна муха - борба с мухи

Оборна муха

Всъщност, както конската, така и оборната муха се среща най-често в близост до селскостопанските животни и по-конкретно – говеда. И двата пола на представител оборна муха се хранят с кръв, прилича много на домашната, но е малко по-малка. Друг отличителен белег на оборната муха е дългото хоботче, което е насочено напред и е предназначено за пробиване.

След като се нахрани, женската снася между 30 и 50 яйца, най-често в конски тор. Изключително опасна е поради това, че пие кръв, снася яйца в тор и е гостоприемник и преносител на паразити.

Доверете се на професионалисти в борбата с мухите.

Ние извършваме високоефективни обработки срещу всички видове вредители.

ЗАЕДНО СРЕЩУ ВРЕДИТЕЛИТЕ


Подай сигнал

Свържете се с нас
Checkboxes *


Ние сме с Вас, срещу Тях!

0899 981 848
0877 414 150
dez_hei@abv.bg

Третиране срещу вредители

100% ефективен резултат и квалифицирана грижа

обработки в удобно време, без прекъсване на работния процес

употреба на щадящи околната среда средства

издаваме протокол за извършената дейност, съгласно МЗ