Хлебарки

Хлебарката с право има репутация на неприятно и опасно насекомо.

Хлебарки – кои видове са най-разпространени в България?

Хлебарките с право са заслужили репутацията на неприятен и опасен вредител. Тук ще разберете кои са най-често срещаните видове хлебарки в България.

Вижте също: Как се извършва пръскане срещу хлебарки?

Германска хлебарка - борба с вредители

Германска хлебарка (Blattella germanica)

Гермаснката хлебарка е една от най-често срещаните хлебарки в България, но и в целия свят. Ще ги познаете по не толкова големите им размери, около 1см – 1,5см, кафеви на цвят. Сравнително бързи са и могат да пълзят и да се закрепят по гладки повърхности.

Изключително неприятен вредител е германската хлебарка, защото може да ходи практически навсякъде, а когато пълзи върху хранителните продукти у дома, ги заразява с опасни вируси и бактерии. Предпочитат топлината и влагата. Тоест кухнята и банята, но определено може да бъде срещната на всякъде в сградата – мази, тавански помещения, коридори и др. Също така биват привлечени от места където обикновено хората се хранят и където се подържа по-висока температура. Интересното е, че тези хлебарки могат да се нарекат всеядни. Всичко, което може да се нарече храна, всъщност е храна и за тях. Не само това, германската хлебарка яде сапун, паста за зъби, лепило и други подобни.

За съжаление, размножават се бързо и обикновено когато се забележат една-две, то всъщност вече е късно и реално те са много повече.

Американска хлебарка - пръскане срещу хлебарки

Американска хлебарка

Американската хлебарка е най-големият представител на хлебарките. Въпреки името, тази хлебарка не се среща само в Америка, разбира се, както и произхода и не е от там. Смята се, че родината на американската хлебарка е Африка.

Освен, че е представител с най-голямо тяло, американската хлебарка живее най-дълго – около 700 дена. Съвсем спокойно дължината и може да достигне 4см, а височината – 7мм. На цвят е червено-кафява. Въпреки сравнително големия си размер, при наличие на опасност, може да се скрие в доста малки пролуки и цепнатини. Освен това, американската хлебарка се счита за едно от най-бързите насекоми на планетата. В специален експеримент е отчетен рекорд за скорост – 5,4км/ч. Ако размерът и скоростта на движение на американската хлебарка се съпостави с човек пропорционално, то се получава, човек, който бяга със скорост 240км/ч.

Американската хлебарка отделя специален секрет, който е вреден за човека и може да промени вкуса на храната. Също като другите представители, американската хлебарка задържа вируси и бактерии в краката си и вероятността да го пренесе върху храна и предмети е голяма. Домашният прах, съдържащ фекалии и части от тялото на американската хлебарка, може да предизвика алергични реакции и астма при определени хора.

Ориенталска хлебарка - пръскане срещу хлебарки

Ориенталска хлебарка

Ориенталската хлебарка също е голям по размер представител на хлебарките. На цвят са много тъмно кафеви или черни. Женската е по-голяма от мъжкия екземпляр и с по-широко тяло. Мъжкият притежава двойка криле, но и двата пола не са летящи. Климата в България е изключително подходящ за тяхното развитие, но като цяло се срещат и живеят по цялото земно кълбо. В сравнение с други представители, ориенталската хлебарка се движи доста по-бавно и обикновено обичат тъмни, мръсни и влажни места. Обичат също така гниещ материал. Често се срещат в канализацията, влажни мазета, места с органичен отпадъчен материал и други.

За щастие тези хлебарки не са толкова добре подвижни и не могат да пълзят по гладки повърхности, затова трудно бихме ги открили в жилищните пространства. Все пак е възможно, но при наличието на няколко ориенталски хлебарки обикновено не означава, че има повече на близо.

Въпреки това, не трябва да се подценява този опасен вредител. Инвазията от този вид хлебарка е малко вероятна, но за сметка на това ориенталската хлебарка е не по-малко опасна, поради местата, които обитава обикновено.

Доверете се на професионалисти в борбата с хлебарките.

Ние извършваме високоефективни обработки срещу всички видове вредители.

ЗАЕДНО СРЕЩУ ВРЕДИТЕЛИТЕ


Подай сигнал

Свържете се с нас
Checkboxes *


Ние сме с Вас, срещу Тях!

0899 981 848
0877 414 150
dez_hei@abv.bg

Третиране срещу вредители

100% ефективен резултат и квалифицирана грижа

обработки в удобно време, без прекъсване на работния процес

употреба на щадящи околната среда средства

издаваме протокол за извършената дейност, съгласно МЗ